IMG_3278_revwebSM
Asterisk (Pool Scape)

Interloop was commissioned to design a landscape strategy for a residence in Houston, Texas. The project plan is generated through a sequence of pentagram shapes that link diagonally across the lawn. Each pentagram is materially detailed to accommodate social and recreational activities. Stone paving defines an outdoor dining area, hard wood planks form a wood deck, and gravel beds accommodate specimen plants. Central to the design is a three-armed asterisk pool made up of three pentagrams that are differentiated in depth and access. This project marks phase two of the landscape design for the 9° House, a highly acclaimed private residence designed by Interloop-Architecture. Design Team: Dawn Finley, Mark Wamble, Erin Ruhl

 

View of concrete pool edge with shallow tanning area, new planted garden, and hard wood ipe deck beyond.

 

 

bp2
Global Energy Learning Center

Interloop—Architecture was commissioned to design three different organizational models for new interactive, multi-media classrooms. One  final design model was selected and built in multiple to form a Houston–based Learning Center. Classrooms of this type are an increasingly common requirement for research & technology based corporations. They not only enhance communication and collaboration between the diverse expertise of their employees and clients, but also serve as a recruiting tool for highly competitive prospective candidates for employment.

Perspective diagram: Skylights allow diffuse natural light when window shades are drawn for proprietary curriculum and content.

 

Julia
Julia’s Bistro

Julia’s is a twenty-five hundred square-foot new restaurant, bar, and full kitchen located in Midtown, Houston. Two existing commercial spaces were gutted and combined to form the new interior. A large portion of the existing brick facade was removed and replaced with new storefront glass windows. The space takes advantage of it’s prime corner location along the new light rail, connecting downtown Houston to the medical center and stadium. The main dining space projects a vibrant interior onto the street. A palette of six (almost cosmetic) colors are deployed like wallpaper, wrapping the interior space with no regard for physical corners or material edges. The flooring is a custom colored epoxy finish, suitable for industrial applications, that wraps up the face of the bar, the banquette seating, and two columns.

symonds3
Symonds Teaching Labs

Gardiner Symonds Teaching Labs 1 and 2 are interactive, multi-media learning facilities located on the Rice University campus. Flexibility in the Symonds Labs is built into the spatial dynamic where fixed material elements become balanced with the real-time circumstances of use. The space is poised, where flexibility is embedded into the architecture but latent – induced by the conditions of use, and facilitated by the visual lines of connection between users, computer monitors, large format screens, audience cameras, and the simultaneous electronic and human modes of communication that are consistent with each of these lines of connection. Audible lines of communication remain unobstructed, and at times relied upon significantly, suggesting to us that libraries and workspaces of the future will be both noisy and active places if they are used correctly.